Stutteri Eken

Nils Jamne / Åse-Berit Jamne / Stutteri Eken

English version in the making …


Det er far, Nils, og datter, Åse-Berit, i familie Jamne som er rammet av hestegalskapen.

Stutteri Eken oppstod i 2007, da det første sprangføllet ble født på gården vår i Sigdal. Tidligere har det vært avlet travhester der, men etter kjøpet av RDH-hoppen Concordia (e. Corland/Lavallo) i 2001 har det kun vært satsning mot ridehestavl, og da innenfor sprangdisiplinen. Hestene som er født på gården får med seg prefikset S.E. i navnet for å indikere at de kommer fra Stutteri Eken.

Pr 2022 har sytten føll blitt født hos oss. Vi ønsker å få frem gode hoppelinjer og bevare gode egenskaper i eksisterende hoppemateriell med det beste av framtiden i flere generasjoner. Som utgangspunkt ønsker vi derfor å beholde hoppene, mens hingstene gjerne blir solgt som føll om riktig kjøper dukker opp.

Bakgrunn

Åse-Berit står også bak nettsiden Avlshest.no som har publisert nyheter om ridehestavl fra inn- og utland siden 2008. Det har gitt verdifull informasjon og en fordypning i avlsfaget, samt en innsikt i hingstegenerasjonene. I forbindelse med pressejobben har hun, i tillegg til den norske, vært på kåringen i Dansk Varmblod sju ganger, KWPN fire ganger, samt Holstein, Westfalen og Oldenburg i Tyskland. Det er helt avgjørende for avlsfremgangen at man følger med på kåringer og unghesttester for å se hvilke hingster som slår til over tid.

Nils har stor erfaring med dyreavl innenfor svineproduksjonen, hvor han har drevet en moderne foredlingsbedrift i flerfoldige år. I tillegg har han også avlet kaldblodstravere i en årrekke og har erfaring både fra banen og som oppdretter.

Øvre Lur Gård

I mars 2015 flyttet Åse-Berit og samboer Simen inn på et småbruk i Lier. Løkka ble imidlertid solgt i 2018 grunnet utbyggingsplaner fra Statnett. Vi kjøpte oss eiendom i hjertet av Vestfold, nærmere bestemt Våle som ligger like ved Holmestrand.